image by WebDog image by WebDog

Kerstgevaren voor uw huisdier

Met de kerst is het in huis vaak extra gezellig door een kerstboom, versieringen en speciale kerstplanten. Dit kan echter ook gevaar opleveren voor uw hond/kat:

  • De naalden van de kerstboom zijn giftig maar kunnen bij inslikken ook de darmwand doorboren. Naalden die in het drinkwater van uw huisdier terechtkomen zorgen er ook voor dat het water giftig wordt!
  • De takken van de kerstboom of een kerststukje op tafel kunnen zorgen voor een allergische reactie als uw huisdier er aan snuffelt.
  • Engelenhaar kent 2 gevaren: er zit glasvezel in (heel hoog ophangen dus maar liever niet gebruiken) en het kan, vooral bij katten, een allergische reactie veroorzaken.
  • Typische kerstplanten: hulst en de kerstster. De blaadjes en bessen zijn zeer giftig. Als uw huisdier hiervan eet kan dat ernstige gevolgen hebben. Enkele ziekteverschijnselen zijn: speekselverlies, braken, diarree, stuiptrekkingen en hartritmestoornissen.
  • Vooral voor katten zijn kerstballen onweerstaanbaar. Als het ze lukt om een bal uit de boom te hengelen zijn de scherven waarmee ze in aanraking kunnen komen minder plezierig. Een tip is om de kerstboom onder bij de stam in te pakken met aluminiumfolie. De meeste katten hebben hier een hekel aan en zullen minder snel de boom inklimmen.

 

Natuurlijk willen wij u en uw huisdieren een hele fijne kerst wensen!!