image by WebDog image by WebDog image by WebDog

Kat Buddha: Dolly Parton syndroom

Stukje geschreven door Douwe Akkerman

Eind december kwam de eigenaresse van Buddha bij mij. Buddha is een vrouwelijke Ragdol. Het was haar opgevallen dat haar tepelpaketten enorm gezwollen waren.Dit noemen we het Dolly Parton syndroom.De Amerikaanse zangeres staat bekend om haar ruim ontwikkelde borstpartij, hetgeen bij Buddha ook het geval was. De onderliggende oorzaak van het ontstaan is bij de poes duidelijk anders dan bij de dame waarnaar  het vernoemd is.Bij de kat wordt het ook wel fibroadenomateuze hyperplasie van de melkklieren genoemd.De zwelling is altijd goedaardig.

De zwelling is voor de poes echt vervelend, pijnlijk, de melkklieren worden echt blauw/paars. Als het lang duurt kunnen ze ontstoken raken met weefselversterf(necrose). Het gewicht van Buddha was zelf met 25 % toegenomen door de enorme zwelling.

De oorzaak is een verhoogde progesteronspiegel gedurende langere tijd. Dit kan zijn na het toedienen van de poezepil. Ook bij schijndracht is er sprake van een langdurig verhoogde progesteronspiegel. Er zijn ook nog steeds dierenartsen die progesteron gebruiken bij katten met huidklachten met een zgn. castratieeczeem (middels eczederm tabletten). Dit is echt achterhaald omdat huidklachten bij katten andere oorzaken hebben dan een zgn. hormoontekort. Gebeurd dit toch dan kunnen zelfs katers het DP syndroom krijgen.

De behandeling:

1. Onmiddelijk stoppen met de poezepil.

2. Bij niet al te erge zwelling sterilisatie, de bron van de progesteron nl. de eierstokken worden dan weggenomen.

3. Bij Buddha was de zwelling zo enorm dat ze eerst behandeld is met 2 x een injectie Aglepristone(Alizin) met 24 uur tussentijd.   

Bij onvoldoende resultaat na 1 week nogmaals 1 injectie geven, deze stof is een z.g.n. progesteronblokker die via een ingewikkeld systeem in de hersenen werkt.  

 

Stukje geschreven door Rachella Bertrums, baasje van Buddha.

Buddha heb ik zelf op de wereld gezet. De moeder van Buddha is van mijn nicht en die ging plotseling op vakantie waardoor ik de bevalling mocht begeleiden. Dit was de meest bijzondere ervaring in mijn leven tot nu toe. Buddha is ter wereld gekomen in een stuit ligging. Ik heb ze als kitten letterlijk en figuurlijk uit moederpoes moeten halen omdat ze vast zat. Daarna heeft ze de eerste weken flesvoeding moeten krijgen omdat moederpoes niet genoeg melk produceerde. Om de paar uur een flesje geven, ook midden in de nacht schept toch een band. Buddha was als kitten de dikste van het stel en had een lekker vol melk buikje, vandaar de naam Buddha.

Buddha, een bi-colour Ragdoll poesje, is opgegroeid als vrolijke, ondeugende, slimme kitten. Het was even wennen om samen te leven met mijn andere poes Cilly, die wat afstandelijker is terwijl Buddha juist knuffelig is maar ook hier is ze aan gewend.

Omdat ik ooit ook een eigen nestje wilde krijgen van Buddha, ben ik op 27 november 2014 begonnen met de Poezenpil. Ze reageerde hier goed op en er was de eerste weken niets aan de hand. Totdat ik op vrijdagavond 19 december 2014 ineens overal in haar buik zwellingen voelde. Ik ben me rot geschrokken!

Gelijk heb ik de dierenarts gebeld en het verhaal verteld. Ze had geen koorts, eet en dronk nog goed en speelde nog. Waarschijnlijk was het een reactie op de poezenpil en werd het 'Dolly Parton syndroom' genoemd, fibroadenomateuze hyperplasie van de melkklieren oftewel enorm opgezette melkklieren. Het komt weinig voor maar ik kon het even aankijken en afwachten.

Maandag 22 december ben ik voor de zekerheid toch naar Dierenkliniek Hoogveld gegaan. De melkklieren bleven maar opzwellen en ik wilde gewoon een algemene check up. Alles was verder goed met Buddha, geen koorts etc. Het advies was om acuut de stoppen met de poezenpil en om te zijner tijd Buddha te steriliseren. In de poezenpil zit het hormoon progesteron waardoor een krolsheid uitblijft. Buddha reageerde hier blijkbaar heel sterk op waardoor haar eigen lichaam meer progesteron aanmaakt en waardoor de melkklieren dus enorm opzwellen. Meteen steriliseren was geen optie omdat de kans op ontstekingen te groot was. Na wat overleg met de andere dierenarts in de praktijk kon ik afwachten en eventueel pijnstilling (Novacam) geven, dit waren de enige opties op dat moment.

De melkklieren bleven maar opzwellen. Buddha werd rustiger, at meer (waarschijnlijk van de pijnstilling) en speelde minder. Ze had geen koorts maar ik wist niet zeker of dit nu kwam doordat ik pijnstilling gaf waardoor de temperatuur ook daalde. De onderste melkklieren (in de lies) waren nu ongeveer 10 bij 10 cm, het was rood en de huid glansde.

Wederom afspraak gemaakt met de dierenarts maar deze keer bij dierenkliniek Gestel omdat mijn eigen dierenarts op vakantie was. Daar kon ik snel terecht, maandag 29 december 2014. Na wat overleg met de dierenarts en overleg van de fabricant van het medicijn Alizin, hebben we besloten om Buddha een injectie te geven met Alizin. De volgende dag moest het herhaald worden. Nog steeds is de beste optie om te steriliseren maar omdat de zwellingen op dit moment enorm zijn is het nu niet verstandig om dit te laten doen. De kans is nu namelijk zeer groot dat ook de melklijsten (alle 8 de tepels + weefsel er omheen) van Buddha dan verwijderd moeten worden en dit is best een heftige operatie. Ragdolls zijn best gevoelige katten wat narcose betreft dus dit wil ik haar en mezelf nu niet aan doen. Eerst moet de zwelling weg zijn!

Vandaag 2 januari 2015 zijn de zwellingen gelukkig minder geworden! Het leek er even op dat de tepels van Buddha begonnen te ontsteken maar gelukkig is dit niet het geval en zijn de zwellingen verminderd!! Nu afwachten tot alles weg is en dan een afspraak maken voor een sterilisatie beurt.