Milt tumor Milttumor

Juni 2011 Russel milttumor

Begin mei meldde de eigenaar van Russel zich bij ons. Russel is een bijna 11-jarige Parson Russel Terrier. Gedurende 3 weken was de eetlust van Russel verminderd. Er was al ander voer geprobeerd maar dit hielp niet. Sedert enkele dagen was de eetlust minimaal en nu waren er ook braakklachten. Bij onderzoek was Russels conditie matig, enigzins uitgedroogd. De temperatuur was normaal; de slijmvliezen bleek tot roze. Wat opviel was dat de buik wat dik was. Bij palpatie van de buik was voorin de buik een dikte te voelen. Er werd een echo gemaakt van de buik waarop te zien was dat in de milt een grote massa zat, waarschijnlijk een tumor. In overleg met de eigenaar werd besloten om Russel de volgende dag te opereren, omdat dit de enige mogelijkheid was voor Russel om te overleven.

De operatie:

Deze werd uitgevoerd onder inhalatieanesthesie. Na het openen van de buik werd een grote tumor (tennisbal) in de milt aangetroffen. Het gezwel was al enigszins aan het bloeden, ook was er buikvet aan de tumor vastgegroeid. De buik werd eerst grondig geïnspecteerd voor eventuele uitzaaiingen; deze waren zichtbaar niet aanwezig.
De milt is met ophangbanden en bloedvaten verbonden met de maag. Deze werden afgebonden op verschillende plaatsen. Daarna werd de milt met tumor geheel verwijderd. De buik werd gespoeld met een fysiologische zoutoplossing voordat die gesloten werd. Tijdens de operatie werd een druppelinfuus toegediend om het herstel te bevorderen.
's Avonds kon Russel gelukkig alweer naar huis. Bij controle de volgende dag had hij alweer gegeten en gedronken. Na 10 dagen werden de hechtingen verwijderd en was Russel geheel hersteld!
 

Dr. Akkerman:

''De milt speelt een rol bij de bloedaanmaak en de weerstand. Bij volwassen dieren kan de milt gemist worden zonder consequenties. Milttumoren komen vaak voor bij oudere honden. Soms kan er een bloeding optreden, waarbij het dier snel achteruit kan gaan en zelfs kan sterven. Als deze tumoren kwaadaardig zijn is de overlevingstijd na zo'n operatie meestal korter dan één jaar. In overleg met de eigenaren van Russel werd besloten het gezwel niet op te sturen naar een laboratorium.''