januari 2011 Dusty: Hernia Perinealis

Dr. Akkerman:

'Dusty kwam bij mij omdat hij zijn ontlasting heel moeilijk kwijt kan. Dit ging gepaard met heel veel pijn. Bij onderzoek zat er een grote zwelling naast de anus; er was er Hernia Perinealis ontstaan. Dit is een soort breuk waardoor in de bekkenholte buikinhoud (bv. buikvet, darmen en soms de blaas) komt. De oorzaak is een vergrote prostaat. Dit kan persen ten gevolge hebben waardoor er inwendig een verscheuring optreedt. Het beste is om de hond eerst te castreren waardoor de prostaat kleiner wordt, en daardoor het persen minder. Als de breuk verholpen wordt en de hond perst nog dan kan de breuk uitscheuren'.

 

Een stukje geschreven door de eigenaar van Dusty:

'Dusty is een lieve bruine Shih Tzu reu. Hij is 7 jaar oud. Dusty is bij mij komen wonen toen hij 2 jaar oud was. Ik zag 2 maanden geleden al dat er iets niet goed was met Dusty, hij at slecht en hij kon zijn ontlasting slecht kwijt en kreeg steeds meer pijn. Op kerstavond was het zo erg gesteld met de pijn dat ik Dr. Akkerman heb gebeld en we konden gelijk komen. Hij zag gelijk wat er aan de hand was, Dusty heeft een Hernia Perinealis. Dit wil zeggen dat de darmen naar buiten treden waardoor de ontlasting er niet uit kan. Dit komt niet veel voor en alleen bij oudere reuen die niet gecastreerd zijn. 's Maandags 's morgens werd hij al meteen gecastreerd want dit was noodzakelijk. Maar de pijn bleef aanhouden en 2 weken later werd Dusty geopereerd. De nazorg is prima verlopen en het gaat nu super goed met Dusty. Hij kwispelt de hele dag weer en is blij en opgewekt mede dankzij de goede zorg van Dr. Akkerman' .
 

De operatie:

Bij een Hernia Perinealis operatie worden de bekkenspieren weer zodanig gehecht dat de breukpoort gesloten wordt. Er moet in de diepte geopereerd worden en ook moet er een spier losgemaakt en 'omgeklapt' worden om de breukpoort geheel te sluiten. U ziet enkele foto's van Dusty tijdens de operatie onder inhalatienarcose. De nabehandeling bestaat uit pijnstillers. Na 10 dagen werden de hechtingen verwijderd en de klachten waren verdwenen.