Flappie, een konijn met myiasis (madenziekte)

Stukje geschreven door Corine, het baasje van Flappie:

Flappie (foto 1) is een konijn van 4 jaar, gezellig en lief maar met een slechte spijsvertering. Dat heeft hij al zijn hele leven en we houden het zo goed mogelijk in de gaten.
Zodra het mooi weer wordt maken we een hor voor de buitenkooi zodat hij zo min mogelijk last heeft van vliegen.
Op donderdagochtend ging ik de konijnen voeren en viel het meteen op dat Flappie zich verre van lekker voelde, ook was de etensbak nog vol, wat normaal nooit voor komt.
Ik dacht nog...het zal toch niet, maar helaas wel. Bij het optillen van de haren was meteen te zien dat Flappie aan de achterkant onder de maden (foto 2) zat.
Meteen de dierenarts gebeld en om 8.30 uur waren we de eerste die binnen waren.
Flappie in bad (foto 3)en hij moest een paar dagen komen logeren.
Na een paar dagen mocht ik hem gelukkig weer ophalen. Hij had nog niet veel zin om te eten maar verder ging het al weer een stuk beter.
Thuis hebben we hem in een grote binnenkooi gezet samen met zijn vriendin Woezel. Een half uurtje later lagen ze samen lekker in het hooi en niet veel later ging Flappie eten.
 
Nu gaat het al weer veel beter met Flappie, hij is al weer zijn nieuwsgierige lieve zelf.
Op foto 4 zie je hem met zijn vriendin Woezel, ongeveer een week na de behandeling.
 
Van de dierenarts heb ik gehoord dat er sinds kort speciale lotion is die je op de billen van je konijn kunt smeren, wat er voor zorgt dat de vliegen (of maden) weghoudt. Zeker weten dat we snel zo’n flesje aan gaan schaffen!!
 

Groetjes Corine Vermeulen, Sint-Michielsgestel

Douwe Akkerman vertelt:
Eind juni werden we door de eigenaresse van Flappie gebeld dat hij weer heel veel maden had. We lieten haar zo snel mogelijk met het konijn naar de praktijk komen. Flappie had 2 jaar geleden ook al myiasis (madenziekte) gehad en had het toen op het nippertje overleefd.

Met name konijn met een vieze achterhand (voeding!) zijn aantrekkelijk voor blauwe vliegen. Deze leggen eitjes rondom de achterhand van het konijn die vervolgens maden worden. Deze leven van vlees dus tasten het lichaam aan waardoor nare wonden ontstaan.

Flappie werd als volgt behandeld:
We hebben hem gewassen met een anti parasiticum waardoor de maden verdwijnen. Vervolgens is de wond grondig schoongemaakt en zijn aangekoekte haren verwijderd.
Flappie kreeg ook nog antibiotica, pijnstilling en een infuus met vocht. Een aantal keren per dag werd wondzalf op de aangetaste plekken gesmeerd.
Hij moest ook nog een aantal keren (om de paar uur) gedwangvoerd worden omdat hij zelf niet wilde eten. Gelukkig ging hij dat na een dag wel weer zelf doen!

Na 4 dagen intensieve behandeling kon Flappie weer naar huis!

Myiasis is te voorkomen met de spray Nomyiasis, een middel wat sinds kort op de markt is en bij ons verkrijgbaar.