februari 2011 Binkie: Kaakabces

Dr. Akkerman:

Konijn Binkie: Kaakabcessen.
Ongeveer 1 maand geleden kwam konijn Binkie bij mij omdat hij al heel lang zwellingen aan de onderkaak had. Diverse behandelingen bij een andere praktijk hadden niet het gewenste resultaat opgeleverd. Deze zwellingen zijn eigenlijk altijd abcessen die ontstaan zijn t.g.v. kieswortel ontstekingen. Een röntgenfoto bevestigde dit vermoeden. Als de oorzaak (de kieswortelontsteking) niet aangepakt wordt, treedt na bijvoorbeeld het opereren van het abces altijd recidief op.
 

De behandeling:

Onder algehele verdoving werden de twee achterste kiezen in de onderkaak verwijderd. Deze kiezen zijn heel lang en moeten voorzichtig losgemaakt worden. De wortelpunten waren duidelijk ontstoken. De abcessen werden geopend en leeggemasseerd en daarna grondig gespoeld. Om het hele proces tot rust te brengen kreeg Binkie nog een antibiotica kuur mee. Bij controle  na 3 weken was Binkie al weer flink gegroeid en de abcessen niet teruggekomen.
 

Een stukje geschreven door de eigenaren van Binkie:

Binkie is ons Franse Hangoor konijntje van zes kilo. Hij is bijna twee jaar en heeft een zeer lief karakter. We hebben hem als klein konijntje gekocht van een fokker en is bij ons opgegroeid tot een grote jongen. In oktober 2010 heeft ons konijn een gebitbehandeling gehad. Toen we hem gingen ophalen, bleek dat hij een flinke ontsteking had aan zijn kies. Dit was ons niet eerder opgevallen. Elke dag at hij zijn brokjes op. We hadden wel gezien dat hij kwijlde, maar hebben toen niet gedacht aan tandproblemen. Zijn wangetje werd steeds dikker en dikker. Het eten ging steeds moeilijker en het lukte hem niet meer om zijn bakje leeg te eten. Het kwijlen werd steeds erger, waardoor de vacht onder zijn kin uit was gevallen en zijn huid aan het irriteren was. We hebben hem toen behandeld met antibiotica, maar dit hielp niet. Op internet zijn we gaan zoeken naar een andere dierenarts die onze Binkie kon helpen. Op een konijnensite vonden we dr. Akkerman in St. Michielsgestel. Hij staat aangeschreven als een konijnkundige dierenarts. Met Binkie zijn we naar hem toe gegaan. Al snel wist de dokter wat er aan de hand was. Hij tekende alles uit wat er aan de hand was, zodat het voor ons ook duidelijk werd. Er werd afgesproken dat de kies eruit zou worden getrokken en dat de holte waar de ontsteking zat zou worden schoongemaakt. Op vrijdag 7 januari 2011 hebben we Binkie naar de praktijk gebracht en zou hij worden geopereerd. De dag erna konden we hem weer ophalen. Toen we hem zaterdag ophaalde was zijn wangetje kaal geschoren en zag je een paar wondjes zitten aan de buitenzijde. Dr. Akkerman heeft ons door middel van de foto’s uitgelegd hoe dat alles was gegaan. We moesten hem nog tien dagen antibiotica geven als nazorg. Als souvenir kregen we de kies mee naar huis. Nu, vier weken later, huppelt Binkie weer lekker met zijn vriendinnetje rond in de tuin. De vacht op zijn wang is weer aan het aangroeien en eet zijn bakje met voer weer helemaal leeg. Hij is weer een vrolijk konijn! Dr. Akkerman, hartstikke bedankt voor uw goede zorg, ook namens Binkie….