december 2010 Naughty: Gebitsprobleem

Dr. Akkerman:

'Naughty kwam in een zeer slechte toestand bij mij op de praktijk (uitgedroogd, veel pijn, geen eetlust). Ze was in een andere praktijk diverse malen met ontstekingsremmende middelen behandeld. Dit geeft slechts een tijdelijke verbetering, maar de oorzaak wordt niet opgelost. Op de foto ziet U de mond van Naughty met heel veel gewoekerd weefsel. Ze had enorm veel pijn. De kiezen die aangetast waren werden verwijderd. In onze praktijk hebben wij hiervoor speciale tandheelkundige apparatuur. De pijn werd na het verwijderen van de kiezen al direct minder en de ontsteking in de mond verdween ook snel. Na enkele dagen was de eetlust weer normaal. Naughty is nu weer een gelukkige, gezonde poes'.
 

Een stukje geschreven door de eigenaren van Naughty:

'Naughty is een hele lieve Italiaanse zwerfkat die 13 jaar geleden door ons is meegenomen uit Italie.Zij is naar schatting 14 jaar oud. In augustus 2009 werd zij ernstig ziek gedurende een verblijf van één week in een dierenasiel. Bij het ophalen zagen wij direct dat zij er slecht aan toe was en daarbij ook nog sterk vermagerd. Wij zijn linea recta naar dr. Akkerman gegaan. Hij was niet optimistisch over haar overlevingskansen. Na een zware operatie, waarbij een enorm abces uit haar keel werd verwijderd, herstelde zij onverwacht snel, mede dankzij de prima nazorg. En kijk eens hoe zij er vandaag bij zit: zij ziet er prachtig uit, is opgewekt, tierig en gezellig. Zij is zo gezond als een vis en kan hopelijk nog jaren mee'.
 

FORL of 'Feline Odontoclastic Resorptive Lesions'.

Een aandoening waarbij de kat haar eigen tandwortels afbreekt. Zulke katten vertonen duidelijk rood ontstoken tandvlees en zijn overgevoelig bij het aanraken van de mond. In het ontstoken tandvlees zitten ontstekingscellen die de tandwortels langzaam afbreken. Hierdoor ontstaan kleine gaatjes in de tand waardoor de zenuwuitlopers in de tand bloot komen te liggen. Dit veroorzaakt pijn en de kat zal stoppen met eten. Door de constante pijnprikkel speekselen deze katten vaak. Deze aandoening is genetisch waardoor dit vaak bij jonge volwassen dieren voorkomt. Het kan ook een immuunprobleem zijn. Dergelijke symptomen kunnen zich ook bij oudere dieren voordoen. Door de hevige ontstekingsreactie in het tandvlees zal de tand los komen van het tandvlees. Dit kan leiden tot spontane tanduitval, maar vaak zijn er enkel gedeeltelijke letsels in de wortels waardoor de tanden nog voldoende vastzitten. De oplossing voor deze ziekte is de tanden te gaan trekken. In ieder geval dienen de aangetaste elementen verwijderd te worden.Vaak gaat het om de kiezen maar ook de hoektanden en snijtanden kunnen in dit proces betrokken zijn. Dit dient zeer zorgvuldig te gebeuren aangezien katten zeer fijne tanden en tandwortels hebben. Er moet voorkomen worden dat er resten van kiezen achterblijven bij het verwijderen.