Darminvaginatie pup Boots

Onze praktijk werd geconsulteerd voor een Golden Retriever pup van 10 weken oud. De fokker had de pup teruggekregen van de koper. Deze waren er mee naar een dierenarts geweest maar de hond bleef ziek.
Over het feit of het terecht is om zo'n pup dan maar gauw terug te brengen laat ik me hier verder niet uit!
De pup had diarree, braakte af en toe, at veel te weinig en was veel te sloom. Bij palpatie van de buik werd een dikte gevoeld. Een invaginatie? Inderdaad met de echo werd de diagnose bevestigd.
Een invaginatie is het ineenschuiven van darmdelen. Het stukje darm dat in het andere schuift raakt afgekneld (bloedvaten worden dichtgedrukt), het zwelt op, raakt ontstoken en verkleefd.
Hierdoor krijgt de hond buikpijn, raakt verstopt (omdat er geen passage van voedsel mogelijk is) en gaat braken.Als er geen behandeling plaatsvindt sterft de pup.
De oorzaak van een invaginatie moet vnl. gezocht worden in een verhoogde darmperistaltiek als gevolg van diarree. Bij pups met diarree is het dan ook altijd van belang de oorzaak d.m.v. een ontlastingsonderzoek op te sporen (wormen, coccidiose, giardia etc.) De fokker van de pup stemde in met een operatie.

De operatie: Boots werd verdoofd met injectie anaesthesie. Na het openen van de buik werd de invaginatie opgespoord. Deze zat bij de overgang dunne darm-dikke darm. Op de foto's is duidelijk te zien dat het ene stukje darm in het andere is geschoven. Gelukkig was de ingestulpte darm nog niet afgestorvan. Met enige moeite en voorzichtig trekken kon dit deel weer naar buiten gemasseerd worden.
Als de invaginatie geheel verkleefd/afgestorven is moet er een stuk darm verwijderd worden.
Om infectie te voorkomen werd nog antibiotica in de buik aangebracht waarna die gesloten werd.
Boots begon de volgende dag weer te eten en kreeg weer ontlasting. De passage was goed!
De dag erna werd hij opgehaald; inmiddels is er een nieuw baasje gevonden voor een goed en lang leven voor Boots!