Aanschaf

Hoe herken je een goede fokker?

Het is belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan bij het kiezen van een fokker. De fokker heeft namelijk grote invloed op het gedrag en de aard van de pups. Het zou jammer zijn als je na aanschaf van de pup teleurgesteld bent. De eerste stap om dit te voorkomen is de keuze van een goede fokker. Als aandachtspunten bij het kiezen van een goede fokker kun je onder andere aan het onderstaande denken:
  • Waarom fokt de fokker een nest? Is de fokker gek van het ras en wil hij het graag verbeteren, of wil de beste man of vrouw gewoon geld verdienen? Dat laatste zullen fokkers echter nooit toegeven. Het is aan jou om daar achter te komen. Wanneer een fokker fokt voor het geld, dan kan dat onder andere inhouden dat de selectie van de reu en de teef misschien wat minder zorgvuldig heeft plaatsgevonden.

  • Vraag aan de fokker waarom hij juist die reu en die teef gekozen heeft. Zijn ze slechts gekozen om hun uiterlijk, of om hun aangename karakter?

  • Vraag of je de moeder- en vaderhond mag zien en probeer een goede indruk te krijgen van het gedrag van deze honden. Het zijn tenslotte de ouders van de pup.

  • Vraag inzage in de stamboom van zowel de moeder- als de vaderhond. Let daarbij op eventuele HD-uitslagen en kijk of een bepaalde vader- of moederhond vaak voorkomt. Vraag naar uitslagen van eventuele gezondheidsonderzoeken.

  • Als je merkt dat de fokker afhoudend of argwanend reageert op je vragen over de ouderhonden, of op je vragen in het algemeen, overweeg dan of je wel met deze fokker verder moet gaan.

  • Waar ligt het nest? Als een nest afgelegen ligt, in een schuur bijvoorbeeld, ga dan niet met deze fokker in zee. De kans op een onvolledige socialisatie is dan te groot. Het beste is als het nest in huis opgroeit.

  • Ga na wat de gezinssamenstelling en -situatie is van de fokker. Komen er veel mensen over de vloer? Is het er een levendige boel, of juist erg stil? Een levendige huiselijke omgeving zorgt ervoor dat een belangrijk deel van de socialisatie automatisch plaatsvindt. Als je kleine kinderen hebt, kan het een voordeel zijn als de fokker die ook heeft of ze regelmatig over de vloer krijgt. De pup is in het nest dan al gewend geraakt aan kinderen.

  • Een goede fokker is ook kritisch naar jou en zal je vragen wat je de hond te bieden hebt en hoe je voor de hond zult zorgen. Ga op je gevoel af en ga na of de fokker alleen maar graag een hond wil verkopen en geld wil zien. Let op dat je niet met vage antwoorden of toezeggingen afgescheept wordt. Een goede fokker is open en transparant. Hij wil op alle vragen antwoord geven en zal je kritische houding juist waarderen. Een goede fokker zal aan je merken dat je net zo zorgvuldig te werk wilt gaan als hijzelf.

  • Bezoek meerdere fokkers en vergelijk hen met elkaar. Maak zorgvuldig je keuze.

 

Welke hond past bij mij?

De Puppy Test helpt je bij het uitkiezen van de juiste pup. Doe nu snel de Puppy Test en kijk welke pup bij jou past!

Klik hier voor de test!