4 honden met een patella luxatie

De laatste maand hebben we vier honden( twee chihuaha's, één poedel en één old english bulldog) geopereerd met een patella (knieschijf) luxatie. Hieronder volgt een verhaal over wat dit precies inhoudt, de operatie en een verslag van de baasjes van deze patiënten:

De patella (foto 2, knieschijf) is een beentje in de dijbeenspier van het achterbeen dat op de knie ligt en in een gleufje loopt. De patella zorgt ervoor dat de pees van de dijbeenspier soepel over de knie heen kan glijden waardoor de poot gestrekt kan worden.
Bij een patella luxatie ligt de patella niet meer in het gleufje maar ernaast. Bij een jong dier met aanleg voor een patella luxatie ligt de knieschijf vaak nog wel in het gleufje maar kan hij er af en toe afschuiven.Dat je noem je een luxatie 1e graad. Dit hoeft niet altijd geopereerd te worden. Er is ook nog een graad 2, 3 en 4. Bij 3 en 4 moet altijd geopereerd worden.

Door de dierenarts is eenvoudig te voelen of de knieschijf geluxeerd kan worden, of al geluxeerd is.
Met het maken van een röntgenfoto (foto 3) wordt de stand van de knie en de toestand van de heupen beoordeeld en of de aanhechting van de kniepees afwijkend is.Bijna altijd is een operatie nodig om dit te herstellen. Doe je dit niet dan kan een patella luxatie leiden tot artrose en chronische pijn.

De operatie:

  • De knie wordt geschoren, gewassen en ontsmet
  • Het gewricht wordt geopend en de knieschijf geïnspecteerd
  • Indien de aanhechting van de kniepees te ver naar binnen of buiten ligt wordt deze losgemaakt en op de juiste positie vastgezet.
  • Het uitgerekte gewrichtskapsel wordt ingekort

De operatie wordt uitgevoerd met behulp van gasanaesthesie. De hond krijgt tevens nog een injectie met een langwerkend antibioticum en pijnstilling.
Na de operatie is het belangrijk om de hond zeker 6 weken rustig te houden, dus niet rennen, springen etc.


Stukje geschreven door het baasje van Rex:

Rex ( foto 1) is een groot chihuahua reutje van net 4 jaar oud. Hij is altijd aan het sjouwen met knuffels en botten, maar het liefst maakt hij een lange wandeling. Daarnaast ligt Rex graag bij iedereen op schoot, op deze manier weet hij zeker dat hij niks mist van alles wat er om hem heen gebeurt. Tijdens een strandwandeling viel op dat Rex zijn linker achterpoot na een tijdje niet goed meer kon gebruiken. Hij hinkte op 3 poten verder. Die middag is hij ook een uur lang naar huis getild. Na dit een aantal dagen te hebben aangekeken is Rex naar de dierenarts gegaan. Daar vertelde ze al vrij snel dat Rex zijn knie er langs lag en dat hij geopereerd moest worden. Na 2 weken werd Rex geopereerd aan zijn poot. In de ochtend kon Rex worden gebracht, en aan het einde van de middag kon de versufte Rex weer worden opgehaald (foto 4). De dierenarts vertelde dat Rex 6 weken rust moest houden. Hier zit een grote uitdaging in, aangezien hij normaal als een raket door het huis vliegt. De eerste 2 weken verliepen voorspoedig en Rex vond zichzelf ook echt zielig. 10 Dagen na de operatie mochten de hechtingen uit zijn poot worden verwijderd. Daarna knapte hij gelukkig snel op, echter koste het daarna wel moeite om nog Rex rustig aan te laten doen met springen en rennen. Rex is nu bijna 6 weken verder en we merken dat hij bijna helemaal hersteld is. Het is toch een zware ingreep geweest voor zo’n klein hondje. Bedankt voor jullie goede zorgen! Mieke van den Brule, 's-Hertogenbosch